top of page

Tərkibində karbohidratlar, zülallar, vitaminlər və dəmir kimi mühüm qida maddələrini nişasta şəklində olan kartof, insanlar tərəfindən birbaşa mətbəxdə istehlak edildiyi üçün müxtəlif üsullarla (çips, kartof qızartması və s.) hazırlanır və yeyilir.

Kartof daşlı və qumlu torpaqlar istisna olmaqla, demək olar ki, hər yerdə yetişdirilə bilər. Bununla belə, optimal səmərəlilik üçün torpaq dərin, süzülmüş və üzvi maddələrlə zəngin və qumlu bir quruluşa malik olmalıdır. Kartof mülayim və mülayim sərin iqlim qurşaqlarının bitkisidir. Yerüstü hissəsi -1,5 °C-dən 1,7 °C-ə qədər, toxum isə -1,4 ºC-dən -2ºC-ə qədər olan temperaturlara davam edə bilər. Aşağı temperaturda bitki və kök yumruları zədələnir.

Kartof dayaz köklərə malikdir. Həddindən artıq və ya az suvarma nəticəsində zədələnməyə və xəstəliyə çox həssasdır. Köklərə lazımi miqdarda su və gübrə vermək, təzə və emal edilmiş kartofun ciddi bazar tələblərinə cavab verərkən məhsuldarlığı artırmaq üçün vacibdir. Kartof bitkilərinin suvarılması üçün damcı suvarma və çiləmə üsulu ilə suvarma həllərinə üstünlük verilir.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page